Informacje
Słowo „bazylia” pochodzi od greckiego słowa basileus, oznaczającego "króla", znana też jest jako ziele św. Józefa.
Zioło to pochodzi z Indii, jest często używane w kuchni włoskiej, odgrywa ważną rolę w kuchni azjatyckiej.
Zastosowanie:
Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem pomidorów (często określana jest jako "zioło pomidorowe"). Ponadto jest doskonałym dodatkiem do bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodając bazylię w ciągu ostatnich 30 minut gotowania, poprawiamy smak zup roślin strączkowych (groch, soczewica). Doskonale pasuje też do drobiu, gulaszów, sosów, pasztetów.
Bazylia to podstawowy składnik pesto, którego pozostałymi składnikami są parmezan, orzeszki pini, czosnek, sól i olej.
Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęKlienci polecają również: