Informacje
Kupując przyprawy w naszym sklepie masz gwarację, iż towar jest pełnowartościowy i posiada zawsze odpowiednio długi termin przydatności!!!
Nie zawiera glutaminianu sodu!!!
Majeranek (Origanum majorana) z rodziny jasnotowatych należy do najbardziej rozpowszechnionych przypraw świata. Uprawiany jest głównie w basenie morza Śródziemnego oraz w Ameryce Południowej. Jako przyprawa wykorzystywane zasuszone liście majeranku, które zbiera się przed lub w trakcie okresu kwitnienia.
Właściwości
Liście majeranku zawierają od 0,7 do 3,5% olejku eterycznego, którego głównymi składnikami są terpinen, terpinenol, terpineol i borneol. Ziele zawiera także alkohole, seskwiterpeny i związki garbnikowe. Roślina wykazuje działanie regulujące trawienie i pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego.
Zastosowanie
Ze względu na wspomaganie pracy układu pokarmowego, majeranek dodaje się przede wszystkim do potraw tłustych, zawiesistych i ciężkostrawnych. Jest stałych składnikiem takich potraw jak grochówka, zupa fasolowa, żurek oraz pyzy, dania z roślin strączkowych oraz tłustych mięs (baranina, gęsina). Jako podstawową przyprawę stosuje się go tylko z solą i pieprzem przy produkcji klasycznej wątrobianki. Idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i dziczyzną, kapustą, kartoflanką oraz daniami jajecznymi (np. omletami). Suszony rumianek można też wykorzystać do przygotowania naparu do inhalacji ułatwiających oddychanie w chorobach górnych dróg oddechowych.
Skład: majeranek 100%
Ilość: 250 g
Miejsce pochodzenia: Egipt
Właściwości
Liście majeranku zawierają od 0,7 do 3,5% olejku eterycznego, którego głównymi składnikami są terpinen, terpinenol, terpineol i borneol. Ziele zawiera także alkohole, seskwiterpeny i związki garbnikowe. Roślina wykazuje działanie regulujące trawienie i pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego.
Zastosowanie
Ze względu na wspomaganie pracy układu pokarmowego, majeranek dodaje się przede wszystkim do potraw tłustych, zawiesistych i ciężkostrawnych. Jest stałych składnikiem takich potraw jak grochówka, zupa fasolowa, żurek oraz pyzy, dania z roślin strączkowych oraz tłustych mięs (baranina, gęsina). Jako podstawową przyprawę stosuje się go tylko z solą i pieprzem przy produkcji klasycznej wątrobianki. Idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i dziczyzną, kapustą, kartoflanką oraz daniami jajecznymi (np. omletami). Suszony rumianek można też wykorzystać do przygotowania naparu do inhalacji ułatwiających oddychanie w chorobach górnych dróg oddechowych.
Skład: majeranek 100%
Ilość: 250 g
Miejsce pochodzenia: Egipt
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęKlienci polecają również: