Informacje
Papryka czerwona (Capsicum annuum) w przeróżnych odmianach uprawiana była jeszcze w czasach zanim Kolumb dotarł do Ameryki, jednak nie da się jednoznacznie stwierdzić, gdzie dokładnie ma swój początek historia tej rośliny. Za kraj pochodzenia papryki uznaje się Amerykę Południową, natomiast najbardziej znany gatunek papryki pochodzi z Kolumbii.
Właściwości
W zależności od zawartości kapsaicyny papryka czerwona może mieć różnorodny smak, od słodkiego po bardzo ostry i piekący. Ponadto owoce papryki czerwonej obfitują w cukry oraz witaminy A i C. Niewielkie ilości pobudzają trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych i działają wzmacniająco na organizm.
ZastosowaniePapryka jest jedną z podstawowych przypraw wykorzystywanych w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, tureckiej, meksykańskiej i marokańskiej. Dodaje aromatu gulaszom, daniom z ryb i drobiu. Wykorzystywana jest jako składnik mieszanek przyprawowych (np. curry) oraz naturalnych barwników stosowanych w kuchni. Możną ją dodawać do zup, warzyw, sałatek i serów.
Skład: papryka czerwona ostra 100%
Ilość: 20 g
Miejsce pochodzenia: Hiszpania
Właściwości
W zależności od zawartości kapsaicyny papryka czerwona może mieć różnorodny smak, od słodkiego po bardzo ostry i piekący. Ponadto owoce papryki czerwonej obfitują w cukry oraz witaminy A i C. Niewielkie ilości pobudzają trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych i działają wzmacniająco na organizm.
ZastosowaniePapryka jest jedną z podstawowych przypraw wykorzystywanych w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, tureckiej, meksykańskiej i marokańskiej. Dodaje aromatu gulaszom, daniom z ryb i drobiu. Wykorzystywana jest jako składnik mieszanek przyprawowych (np. curry) oraz naturalnych barwników stosowanych w kuchni. Możną ją dodawać do zup, warzyw, sałatek i serów.
Skład: papryka czerwona ostra 100%
Ilość: 20 g
Miejsce pochodzenia: Hiszpania
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęKlienci polecają również: