Informacje
Kupując przyprawy w naszym sklepie masz gwarację, iż towar jest pełnowartościowy i posiada zawsze odpowiednio długi termin przydatności!!!
Nie zawiera glutaminianu sodu!!!
Gorczyca biała (Sinapis alba) to popularna roślina uprawiana w wielu krajach na całym świecie, nazywana kapustą sarepską lub ognichą. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się jej nasiona, które znalazły zastosowanie zarówno jako popularna przyprawa i składnik marynat, jak i podstawa naparów stosowanych wewnętrznie i zewnętrznie.
Właściwości
Nasiona gorczycy białej zawierają 22-35% oleju, 15-18% śluzu, glikozyd synalbinę, białka, sole mineralne i olejki eteryczne. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające i pobudzające trawienie. Charakteryzują się ostrym, piekącym smakiem i zapachem, który w pełni rozwija się dopiero po połączeniu z płynem.
Zastosowanie w kuchni
Gorczyca biała jest nieodzownym dodatkiem wszelkiego rodzaju marynat, grillowanych potraw mięsnych i rybnych, wędlin oraz potraw z jaj i sera. Podkreśla smak gotowanej kapusty, czerwonej rzepy oraz sosów na bazie majonezu (np. dipów i dressingów do sałatek podawanych na ciepło i na zimno) Stanowi jeden z podstawowych składników popularnych mieszanek przyprawowych: musztardy i pieprzu ziołowego.
Inne zastosowania
Zewnętrznie gorczyca może być wykorzystana do napełniania płóciennych woreczków przykładanych do bolących stawów i miejsc reumatycznych. Łagodzi bóle artretyczne i stosowana jest jako środek do wypełniania materaców leczniczych. Napar z ziaren gorczycy można używać do płukania gardła w zapaleniu migdałków.
Skład: gorczyca biała ziarno 100%
Ilość: 50 g
Miejsce pochodzenia: Polska
Właściwości
Nasiona gorczycy białej zawierają 22-35% oleju, 15-18% śluzu, glikozyd synalbinę, białka, sole mineralne i olejki eteryczne. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające i pobudzające trawienie. Charakteryzują się ostrym, piekącym smakiem i zapachem, który w pełni rozwija się dopiero po połączeniu z płynem.
Zastosowanie w kuchni
Gorczyca biała jest nieodzownym dodatkiem wszelkiego rodzaju marynat, grillowanych potraw mięsnych i rybnych, wędlin oraz potraw z jaj i sera. Podkreśla smak gotowanej kapusty, czerwonej rzepy oraz sosów na bazie majonezu (np. dipów i dressingów do sałatek podawanych na ciepło i na zimno) Stanowi jeden z podstawowych składników popularnych mieszanek przyprawowych: musztardy i pieprzu ziołowego.
Inne zastosowania
Zewnętrznie gorczyca może być wykorzystana do napełniania płóciennych woreczków przykładanych do bolących stawów i miejsc reumatycznych. Łagodzi bóle artretyczne i stosowana jest jako środek do wypełniania materaców leczniczych. Napar z ziaren gorczycy można używać do płukania gardła w zapaleniu migdałków.
Skład: gorczyca biała ziarno 100%
Ilość: 50 g
Miejsce pochodzenia: Polska
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję